תאונות דרכים קטלניות - מעבר חצייה
האם מדובר באחריות מוחלטת של הנהג?
מעבר חצייה – ניהול תיק מסוג "גרם מוות ברשלנות" או "המתה בקלות דעת" בעת פגיעה בהולך רגל במעבר חצייה הינו מהמורכבים שיש בתעבורה.
עד שנת 2015 ההלכה ואבן הדרך בנושא היו בפסק דין רבקה מלניק (בית משפט עליון ע"פ 558/97 רבקה מלניק נגד מדינת ישראל). הלכה זו הורחבה מאוד בפס"ד שטרייזנט (בימ"ש עליון ע"פ 8827/01 ישראל שטרייזנט נ' מדינת ישראל ). פס"ד זה דן במבחן הצפיות , ומהי מהירות רכב סבירה לפני מעבר חצייה .
מה נדרש מנהג הרכב המגיע למעבר חצייה?
בית המשפט מצפה מנהג המגיע לפני מעבר חצייה כי ייתן דעתו לאפשרות, כי יש מי אשר מתכוון לחצות את הכביש במעבר החצייה. ואם כן להתאים את מהירות נהיגתו למקרה של חצייתו את הכביש.
במסגרת זו, וכדי לכבד את זכות הקדימה של הולך הרגל במעבר חצייה, עליו לצפות:
א. שזה ינסה לחצות את הכביש;
ב. שאולי לא יהיה ער לרכבו המתקרב;
ג. שאולי ייטול על עצמו סיכון של חצייה על אף התקרבות הרכב;
ד. שאולי יסמוך על כך שהרכב יכבד את זכות הקדימה שלו.
עליו להתחשב גם באפשרות של התנהגות רשלנית מצדו של הולך הרגל. ומפנה לתקנה 52, לת"ת המחייבת נהג לעצור במקרה בו צפויה סכנה לעובר דרך בהתקרבו למעבר חצייה.
במהלך העשור האחרון נפסקו בבית המשפט העליון החלטות המחזקות ומרחיבות הלכה זו. האחרון הינו בג"צ 8150/13 כרסנטי נ' פרקליטות המדינה ואח', מיום 6.8.14. הרחיב את ההלכה,
אך אינו סותר אותה, אלא ממרק ומחדד את ההלכות הדנות בחובת הזהירות המוטלת על נהג המתקרב למעבר חצייה, הלכת מלניק והלכת שטרייזנט.
בשנת 2015 עודכנה תקנה 67 לתקנות התעבורה המחייבת נהג להגיע עד כדי עצירה כאשר הולך רגל מראה כוונה לחצות את מעבר החצייה:
67 א1 נוהג רכב המתקרב למעבר חצייה, יאט את רכבו אם הולך רגל עומד על המדרכה בסמוך למעבר החצייה ואם ניכר שבכוונתו של הולך הרגל לחצות את הכביש, ייתן לו זכות קדימה.
בבג"צ 8150/13 כרסנטי בימ"ש מצביע על שני כללים גדולים שאינם סותרים זה את זה :
הכלל הראשון הוא כי על נהג המתקרב למעבר חצייה מוטלת אחריות מוגברת. זהו השטח של הולך הרגל. אמנם גם על הולך הרגל חלים כללים בהגיעו לשטח זה, אך על השולט בכלי בעל-כוח קטלני מוטלת האחריות, הראשונה במעלה, לנהוג בזהירות.
אחריות זו כוללת, על-פי הפסיקה, חובה לצפות, במידה זו או אחרת, את האפשרות כי הולך הרגל עלול להתרשל. במיוחד נכון הדבר כלפי קבוצות אוכלוסייה ממוקדות כגון ילדים וקשישים. ולשון תקנה 52 לתקנות התעבורה התשכ"א1961: "בכפוף לאמור בתקנה 51 חייב נוהג רכב להאט את מהירות הנסיעה, ובמידת הצורך אף לעצור את רכבו, בכל מקרה שבו צפויה סכנה לעוברי דרך או לרכוש, לרבות רכבו הוא, ובמיוחד במקרים אלה: … 6. "בהתקרבו למעבר חציה".
הכלל השני הוא כי האחריות אינה מוחלטת. אין עסקינן באחריות קפידה. העבירה היא גרם מוות ברשלנות. טרם מורשע נאשם בעבירה כזו, על התביעה להוכיח שלשה מרכיבים: התרשלות, גרימת מוות, וקשר סיבתי משפטי ועובדתי ביניהן.
קרא עוד בנושא מעבר חצייה ודוחות תעבורה…
חשוב מאד במקרה של תאונת דרכים קטלנית להיות מיוצג ע"י עורך דין תעבורה מנוסה ומומחה בחקירות תאונות דרכים. התקשרו למשרדנו לייעוץ
אין במידע לעיל ובאתר משום המלצה, חוות דעת משפטית, או ייעוץ משפטי, או תחליף לכך; ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים, או להימנעות מהם. כמו כן התוכן באתר לא מתיימר להיות מדויק ו/או מקיף ו/או עדכני, ויש להביא בחשבון שמידע משפטי מטבעו מתיישן.